Ads 468x60px

Vol. 3: Σχέδιο γενικής καθαριότητας σπιτιού- Εύκολα και γρήγορα

Στα πλαίσια γενικής καθαριότητας που κάνω στο σπίτι μου, εν όψη του χειμώνα...θα ακολουθήσουν κάποια άρθρα με οδηγίες - tips που ακολουθώ και εγώ και πραγματικά νομίζω θα ενδιαφέρουν κάθε σύγχρονη και πολυάσχολη νοικοκυρά

Δείτε επίσης: 
Πως να οργανώσετε τις ντουλάπες 
Καθαριότητα Μπάνιου

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε κάποιες γενικές οδηγίες  - tips που θα σας διευκολύνουν σε περίπτωση που έχετε πελαγώσει...

1. Έχε τα καθαριστικά όλα μαζί: 
Ο πρώτος και βασικός κανόνας για γρήγορο καθάρισμα είναι να έχεις όλα τα απαραίτητα στο ίδιο σημείο. Σκέψου πόσο χρόνο κερδίζεις όταν δεν πρέπει να ψάξεις αλλού για το σφουγγάρι, αλλού για το καθαριστικό κ.ο.κ. Σε μια παραλλαγή του, αυτό το θέμα θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο εξειδικευμένο αν διατηρούσες σε κάθε χώρο του σπιτιού διαφορετικά «εργαλεία δουλειάς» ανάλογα με τις ανάγκες του.

2. Δουλειές με τον... ρυθμό
Φτιάξε μια συλλογή από γρήγορα, ρυθμικά τραγούδια και θα εκπλαγείς με την ενέργεια που θα σου δώσουν για να τελειώσεις τις δουλειές σου πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα γιατί να μην το απολαύσεις κιόλας με χαρούμενες... χορευτικές κινήσεις;
 
3. Η αρχή, το ήμισυ του παντός
Αν έχεις ένα δωμάτιο που αφήνεις πάντα για το τέλος, είτε γιατί είναι πιο δύσκολο είτε γιατί απλά δεν σου αρέσει, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις με αυτό, όταν ακόμη θα είσαι ξεκούραστη. Έχοντας ξεμπερδέψει νωρίς από τα «ζόρικα» όλα τα άλλα θα σου φανούν απλά... περίπατος.
 
4. Επιλεκτική καθαριότητα
Μην ξοδεύεις χρόνο καθαρίζοντας τα πάντα κάθε φορά. Αν, για παράδειγμα, το ψυγείο είναι ακόμη πεντακάθαρο από την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχει λόγος να το ξανακάνεις τόσο γρήγορα.

 5. Κουζίνα
Καθαρίζουμε ολικά και διεξοδικά, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ψυγείο, κουζίνα, φούρνο, αλλά και όλες τις μικροσυσκευές, μέσα και έξω. Αλλάζουμε ή καθαρίζουμε, ανάλογα με το μοντέλο, το φίλτρο του απορροφητήρα και φυσικά, αν το μοντέλο του ψυγείου μας το απαιτεί, κάνουμε απόψυξη. Προσοχή: Όταν κάνουμε τέτοιες εργασίες, θα πρέπει να κλείνουμε την παροχή του ρεύματος ή να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα. 


6. Κρεβατοκάμαρα 
Βγάζουμε τα χαλάκια που έχουμε έξω να τα τινάξουμε.. ανοίγουμε την ντουλάπα, τακτοποιουμε ρούχα κλπ, την αρωματίζουμε ( έχει διάφορα φακελάκια αρωματικά) ,την ξεσκονίζουμε και στοιχίζουμε τα ρούχα , τα σεμεδκια , τα πλεκτά , τις κουβέρτες κλπ ανάλογα την θέση τους.. Ξεσκονίζουμε τα έπιπλα που έχουμε , στρώνουμε τα πετσετάκια μας και μετά βάζουμε την ηλεκτρική σκούπα και σκουπίζουμε και το στρώμα! Ω ναι ! Ξέρετε τι βρωμιες έχει ένα στρώμα ? Όσες είδατε το γνωστό ντοκιμαντέρ ξέρετε..οι άλλες καλύτερα ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙΤΕ!! χα χα.. Μετά αλλάζουμε πλευρά το στρώμα ( επιβάλετε ανα τακτά χρονικά διαστήματα).

7.  Σαλόνι 
Τινάζουμε τους καναπέδες και τους σκουπίζουμε πάλι με την σκούπα , ισχύει το ίδιο με τις βρωμιες.. πλένουμε τα καλύμματα αν βγαίνουν.. ξεσκονίζουμε τα πάντα αλλάζουμε πετσετακια. τραβάμε τα έπιπλα να σκουπίσουμε - σφουγγαρίσουμε από πίσω και έπειτα το υπόλοιπο χώρο...  και τέλος!

8. Μπάνιο-WC
Οι περισσότερες κουρτίνες μπάνιου πλένονται στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία, όπως το ίδιο ισχύει και για το πατάκι του μπάνιου. Καθαρίζουμε διεξοδικά και με σχολαστικότητα τα ραφάκια που έχουμε με τα χιλιάδες σαμπουάν, αφρόλουτρα και λοιπά, που σίγουρα θα έχουν σκόνη ή λεκέδες από την υγρασία. Πετάμε οτιδήποτε έχει λήξει, είτε μιλάμε για καλλυντικά και είδη ομορφιάς, είτε για φάρμακα και παραφαρμακευτικά σκευάσματα. Ανανεώνουμε το φαρμακείο μας με τα απαραίτητα είδη, φροντίζοντας φυσικά όλα αυτά τα είδη να τα κρατάμε μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια μας. 

9. Γραφείο
Οργανώνουμε τα αρχεία μας και συμμαζεύουμε, επιτέλους, τη στοίβα με τα χαρτιά που υπάρχει πάνω στο γραφείο μας. Φυσικά, είναι μία καλή ευκαιρία για να καθαρίσουμε και τον υπολογιστή μας. Καθαρίζουμε με ένα μαλακό πανί την οθόνη, με μπατονέτες το πληκτρολόγιο και με αραιωμένο καθαριστικό τα πλαστικά γύρω γύρω. 


10. Εξωτερικοί χώροι
Καθαρίζουμε τα κάγκελα, τα περβάζια, τους τοίχους και τα έπιπλα, μιας και ο χειμώνας που πέρασε σίγουρα θα έχει αφήσει τα σημάδια του. Ελέγχουμε και διορθώνουμε τυχόν ζημιές σε φώτα, γλάστρες και διακοσμητικά αντικείμενα και ανανεώνουμε τα λουλούδια και φυτά μας.
 

11. Γενικά
Φυσικά εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες κλασικές δουλειές που πρέπει να κάνουμε.

Καθαρίζουμε τους τοίχους και τα ταβάνια, πρώτα με την ηλεκτρική σκούπα για να πάρουμε τις αράχνες (αν υπάρχουν) και μετά με ένα αραιωμένο ελαφρύ καθαριστικό (εκτός και αν προχωρήσουμε σε ανανέωση του χρώματος).


Ξεσκονίζουμε με σχολαστικότητα ειδικά τη βιβλιοθήκη, που σίγουρα θα έχει περισσότερη σκόνη πίσω από τα βιβλία, αλλά και τα φωτιστικά, που συνήθως αμελούμε.

Καθαρίζουμε και γυαλίζουμε τις ξύλινες επιφάνειες, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα, ενώ καθαρίζουμε με ένα καλό τρίψιμο και με απολυμαντικά προϊόντα τις μη-ξύλινες.


Πλένουμε, εσωτερικά και εξωτερικά, τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τις πόρτες.

Αυτές είναι κάποιες γενικές οδηγίες....Καλές δουλειές λοιπόν!!!

7 σχόλια:

  1. ΚΟΥΡΆΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΆΒΑΣΑ!
    ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΔΥΝΑΜΗ....

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαγιά Αντιγόνη...με τιμάει μόνο που σχολιάσατε!! Ευχαριστώ πολύ..κάθε πράγμα στον καιρό του δεν λένε;;; το ίδιο ακριβώς λέει και η μαμάκα μου...οταν λεμε για δουλειές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ όπως και η γιαγιά Αντιγόνη κουράστηκα απ΄τις πρώτες δουλειές κιόλας δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο εύκολο χιχιχιχι!!!!Ο άντρας μου για παράδειγμα μου λέει 'μη κουράζεσαι πολύ άνοιξε πορτες και παράθυρα να κάνει ρεύμα και να δείς πως φεύγει η σκόνη'... παίζει με τον πόνο μου!!!!Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει κάθε φορά που αλλάζει η εποχή να φέρνουμε τα πάνω κάτω στο σπίτι!!!!Τι τραβάμε κι εμείς οι νοικοκυρές!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιο σημαντικο ειναι να φυγουν τα παιδια απο το σπιτι. αλλιως ολο αυτο ειναι ανωφελο!Οτι φτιαχνω το χαλανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και μονο που το διαβασα κουραστηκα ηδη! ουφ μα ποσα πολλα πραγματα εχουμε να κανουμε και ειναι πραγματα που χρειαζοντε συνεχεια καθαριοτητα! :/ πολυ ωραιο το blog σου μολις εγινα και μελος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ti na pw kai gw pou douleuo se sunergeio katharismou k oi douleies sto spiti me kanoun na thelw na vareso enesi sto mati :PPPPppP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαθαμε_απο τις μαμαδες μας και συνεχιζουμε την παραδοση του νοικοκυριου οσο μπορουμε βεβαια !Αυτες οι πιο παλιες γυναικες ειχαν ...χρυσα χερια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Βραβείο

TrendyBlogAward

Top blogs