Ads 468x60px

Σκέψου ...και αδυνάτισε! (Μέρος 1)

Καλησπέρα φίλοι μου! εύχομαι να είστε όλοι πολύ πολύ καλά...

Το θέμα που σκέφτηκα σήμερα να ασχοληθώ είναι η διατροφή. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post, από τον Ιούλιο έχω ξεκινήσει δίαιτα με την βοήθεια μιας φοβερής διαιτολόγου (όποιος ενδιαφέρεται την συστήνω) και μέχρι τώρα έχω χάσει 11 κιλά. Ο στόχος μου είναι άλλα τόσα, σύνολο δηλαδή 22. Δεν είναι και λίγα, αλλάζει όλο σου το 'είναι', ο τρόπος ζωής, η ψυχολογία σου, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Ο ρυθμός που χάνω τα κιλά είναι αρκετά ικανοποιητικός, αν και θα μπορούσα να είχα χάσει 4 κιλάκια επιπλέον. Αλλά σε κάποια φάση της ζωής σου θα ξεφύγεις, γιατί είσαι άνθρωπος και έχεις τις αδυναμίες σου.  

Η προσωπική μου άποψη είναι πως  η διατροφή μας έχει τεράστια σχέση με την ψυχολογία μας και την αυτοκαταστροφή που κυριεύει τους περισσότερους από εμάς. Οι περισσότεροι υπέρβαροι άνθρωποι ξεσπούν στο φαγητό, και κυρίως στο 'βρώμικο' φαγητό για να ικανοποιήσουν αυτό το κενό που νιώθουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ανεκπλήρωτα όνειρα και πάθη μετατρέπονται σε μια πίτσα, μια τούρτα κτλ και μας μετατρέπουν σε εγκληματίες του ίδιου μας του εαυτού. Γιατί αυτό που κάνουμε, μετά από ένα σημείο για εμένα θεωρείτε έγκλημα!

Γιατί δηλαδή να δίνουμε στον εαυτό μας αυτά που ουσιαστικά δεν χρειάζεται για να καλύψουμε μια ψυχολογική μας ανασφάλεια. Το φαγητό υποτίθεται πως είναι για να μας χορταίνει και όχι να μας σκάει. Είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, οπότε γιατί να μην κάτσουμε να προετοιμάσουμε ένα νόστιμο και παράλληλα υγιεινό φαγητό και να το φάμε σιγά σιγά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά, όταν όμως πεινάμε πραγματικά όχι υποσυνείδητα. Γιατί το υποσυνείδητο μας έχει μάθει (εμείς το έχουμε μάθει έτσι)  να συνδέει την άσχημη ψυχολογία με το καλό φαγητό. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με το κάπνισμα, ένα άλλο μεγάλο θέμα αυτοκαταστροφής που θα μιλήσω μια άλλη φορά.

Πρέπει  α μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να δίνουμε στον οργανισμό μας αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη και όχι μόνο σαβούρες που μας δίνουν μια εφήμερη ευτυχία και έπειτα μας γεμίζουν τύψεις και ενοχές. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή.

Έχεις μια μόνιμη λιγούρα και η ψυχολογία σου είναι πεσμένη; μην πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Φάε ένα φρούτο της αρεσκείας σου, ένα γιαούρτι, κάνε ένα δροσερό milkshake, φάε μια φετούλα λεπτή ψωμάκι με λίγο τυράκι, δημητριακά, κάτι που δεν θα σε γεμίσει λίπος τέλος πάντων.

Κάνε ένα ντουζάκι και περιποιήσου τον εαυτό σου. Ασχολήσου με την ομορφιά και το πνεύμα σου. Κάνε κάτι δημιουργικό, ότι εσένα σου αρέσει και έχεις σαν χόμπι. Κάνε έναν περίπατο, Πιες ένα ζεστό και χαλαρωτικό τσάι και ξεκουράσου στον καναπέ με ένα βιβλίο. Κάνε ότι σε ευχαριστεί και θα σε κάνει να νιώσεις καλά.

ΑΓΑΠΑ τον εαυτό σου για να σε αγαπήσουν και οι άλλοι....

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας είναι οι δυο πυλώνες που επιτρέπουν την είσοδο της αυτοεκτίμησης. Όπως δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε κάποιον αν δεν τον εμπιστευόμαστε, ούτε να τον αγαπήσουμε αν δεν τον αποδεχτούμε, έτσι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και τον εαυτό μας αν δεν τον εμπιστευτούμε, ούτε να τον αγαπήσουμε αν δεν τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι: με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.

 Αγαπώ τον εαυτό μου, σύμφωνα με τους ειδικούς της ανθρώπινης ψυχολογίας  σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι γι αυτόν, τον φροντίζω, του αναγνωρίζω το δικαίωμα να υπάρχει και να εκφράζεται αυθεντικά. «Άτομα χωρίς αγάπη για τον εαυτό τους, κι επομένως χωρίς αυτοεκτίμηση», εξηγούν ψυχοθεραπευτές, «τείνουν να παραμελούν τον εαυτό τους και σε ακραίες περιπτώσεις να αυτοκαταστρέφονται».

Επομένως, μην τον καταστρέφεις χρησιμοποιώντας σαν όπλο το φαγητό. Και όταν ξεφύγεις απ τις καλές διατροφικές συνήθειες, μην τον τιμωρείς μετά. Δεν πειράζει που σήμερα ενώ έπρεπε να φας σαλάτα, εσύ έφαγες σουβλάκια. Δεν πειράζει, συνέχισε την υπόλοιπη σου μέρα κανονικά, χωρίς τύψεις. Αυτό είναι το μυστικό για να χάσεις τα κιλά που σε βαραίνουν...μην τα παρατάς ποτέ, μόνο όταν φτάσεις στον στόχο σου. Προσπάθησε...πέσε... ξανασήκω στην επιφάνεια, ξαναπροσπάθησε.

Στο δεύτερο μέρος του post θα βρείτε ερωτοαπαντήσεις που ίσως σας εκφράζουν, όσον αφορά μια δίαιτα και πως να φτάσεις στον στόχο σου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Βραβείο

TrendyBlogAward

Top blogs