Ads 468x60px

Χρόνια Πολλά από την εορτάζουσα Θεσσαλονίκη!

Καλημέρα φίλοι μου....

Σήμερα, 26 Οκτωβρίου, η πόλη μας και συμπρωτεύουσα της χώρας μας, φοράει  τα καλά της, μιας και γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωσή της το 1912.

Θέλετε να ξαναθυμηθούμε τα γεγονότα; Πάμε λοιπόν να παρουσιάσουμε συνοπτικά την ιστορία της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

315 π.Χ.: Ιδρύεται η Θεσσαλονίκη.
 
Ο Κάσσανδρος βασιλιάς της Μακεδονίας ιδρύει τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής κωμόπολης Θέρμη, με το όνομα της συζύγου του, ετεροθαλούς αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

148 π.Χ.-313 μ.Χ.: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.

168 π.Χ.: Γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (Provincia Macedonia). Μια «ελεύθερη πόλη» κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, συνδέεται με την ανατολή και τη δύση μέσω της Εγνατίας οδού.
49 μ.Χ. και 52 μ.Χ.: την επισκέπτεται ο Απόστολος Παύλος και ιδρύει τη δεύτερη χριστιανική εκκλησία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
280-284 μ.Χ: Γέννηση Αγίου Δημήτριου
306 μ.Χ.: Μαρτυρεί ο πολιούχος της Άγιος Δημήτριος στο διωγμό του Διοκλητιανού. Σπάνια άλλος άγιος συνδέθηκε τόσο στενά με τον τόπο καταγωγής του όσο ο Άγιος-Δημήτρης με την Θεσσαλονίκη. Χαρακτηρίστηκε φιλόπολις και σωζώπολις αφού η «θαυματουργική» του παρέμβαση έσωσε την πόλη από τους κατά καιρούς επιδρομείς. 

313-1430: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.

Στο πλαίσιο της βυζαντινής αυτοκρατορίας η Θεσσαλονίκη αποκτά τον ρόλο του δεύτερου πόλου μετά την Κωνσταντινούπολη. 
Ο ρόλος της αυτός της κληροδοτεί έναν βυζαντινό χαρακτήρα, που διατηρείται ως σήμερα, αφού είναι η πόλη με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία από οποιαδήποτε άλλη. Οι καλλιτεχνικές, πνευματικές και θρησκευτικές της επιρροές επιδρούν καταλυτικά στους βαλκανικούς λαούς.

390 μ.Χ.: Γίνεται το ορμητήριο του Μεγάλου Θεοδοσίου κατά των Γότθων.
Τέλη του 5ου αι., ακολουθούν οι ονομαζόμενοι «σκοτεινοί αιώνες» με συνεχείς επιδρομές Οστρογότθων, Γότθων, Αβάρων, Ούννων και Σλάβων. Η καλή οχύρωση της Θεσσαλονίκης και τα «θαύματα» του προστάτη της αγίου, προστατεύουν την πόλη, όμως η ενδοχώρα λεηλατείται και ερημώνεται.
Το 620 η πόλη συγκλονίζεται από σεισμό και τα αποτελέσματά του, δραματικά για τους κατοίκους, μετατρέπουν και τη μορφή της πόλης από μια παλαιοχριστιανική πόλη με μεγάλα οικοδομήματα σε πρωτοβυζαντινή με συρρίκνωση του πολεοδομικού της ιστού.
863 μ.Χ.: κέντρο ιεραποστολικής δραστηριότητας (Κύριλλος και Μεθόδιος).
904 μ.Χ.: οι Σαρακηνοί σε μόνο τρεις ημέρες καταλαμβάνουν την πόλη, λεηλατούν, σφάζουν και εξανδραποδίζουν τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό. Σε ημέρες δοκιμασίας, όπως η επιδρομές των Σαρακηνών, Σλάβων, Αβάρων, Αράβων κ.α., οι Θεσσαλονικείς ήθελαν, τον Άγιο Δημήτριο, να αγωνίζεται μαζί τους και να νικά. Όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Σαρακηνών το 904 μ.Χ., ο 'Αγιος Δημήτριος φέρεται να είπε με πόνο ψυχής στον 'Αγιο Αχίλλειο «Εάλω μοι η πόλις»! 
11ος αι., η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τις βουλγαρικές επιδρομές
1115 μ.Χ.: Πέφτει στα χέρια των Ενετών.
Το 1185 κυριεύεται και λεηλατείται από τους Νορμανδούς της Κάτω Ιταλίας.
1204 μ.Χ.: Μπαίνουν οι Σταυροφόροι.
1223 μ.Χ.: Η πόλη γίνεται και πάλι ελληνική.
1423 μ.Χ.: Και πάλι οι Ενετοί.

1430-1912: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

1430 μ.Χ.: καταλαμβάνεται από τους Τούρκους του Μουράτ Β’. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς σφαγιάζονται ή οδηγούνται στα σκλαβοπάζαρα. Παρά την ένταση όμως του τούρκικου ζυγού η Θεσσαλονίκη καταφέρνει να διατηρήσει την ηθική και εθνική της δύναμη, που η πόλη είχε κληρονομήσει από τον ιστορικό της πολιτισμό.
1492: Μετά τους διωγμούς του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας στην Ισπανία χιλιάδες Εβραίοι καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη.
30 Σεπτεμβρίου 1912: Συμμαχία των Βαλκανικών κρατών, (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, και Βουλγαρία), και τελεσίγραφο τους στην Τουρκία (Διακοίνωση των Τεσσάρων Χριστιανικών Κρατών)
Στις 4 Οκτωβρίου 1912: η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας και της Σερβίας.
5 Οκτωβρίου 1912: η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε εκείνη τον πόλεμο ως μέλος του Βαλκανικού Συνασπισμού.

9 Οκτωβρίου 1912: Κήρυξη Α' Βαλκανικού πολέμου.
 
26 Οκτωβρίου 1912: Την Θεσσαλονίκη απελευθερώνει ο ελληνικός Στρατός. 
Το βράδυ λοιπόν της 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Άγιου Δημητρίου απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον ελληνικό στρατό: μόλις είκοσι ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και λίγες ώρες προτού ο βουλγαρικός στρατός φτάσει με τη σειρά του στην - ήδη ελληνική – Θεσσαλονίκη... 
Ο Άγιος Δημήτριος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη αυτή και τιμάται ως πολιούχος, καθ' όσον υπάρχουν μαρτυρίες από θαύματα του Αγίου, που κατά την περίοδο πολιορκίας της πόλης από αλλόφυλους.
Πολύς κόσμος έβλεπε τον Άγιο Δημήτριο στα τείχη της πόλης… Για την τελευταία και πιο μακρόχρονη (482 έτη) άλωση της το 1430 μ.Χ. από τους Τούρκους, ο Μυροβλύτης Άγιος «αποζημίωσε» την πόλη του αξιώνοντας να απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό ανήμερα της εορτής του, την 26η Οκτωβρίου 1912.


Λίγο πιο αναλυτικά από το blog Ι Love Thessaloniki 
 
''Η Θεσσαλονίκη που αλώθηκε από τους Οθωμανούς το 1430 μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού είχε την ευκαιρία για να απελευθερωθεί.Τον Οκτώβριου του 1912, μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού πολέμου με συμμάχους της Ελλάδας την Σερβία και την Βουλγαρία, εναντίον της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Ελληνικός στρατός εξορμώντας από τη Λάρισα Βόρεια, απελευθέρωσε την Ελασσόνα, την Κατερίνη, την Βέροια. Αρχηγός του Ελληνικού στρατού ο διάδοχος Κωνσταντίνος και Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι οι Βούλγαροι ήδη κατέλαβαν την Καβάλα και τις Σέρρες, θέλησε να προχωρήσει ο στρατός προς ανατολάς, προκειμένου να προλάβει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ η βασιλική οικογένεια επιθυμούσε να προχωρήσει ο στρατός βόρεια, προς απελευθέρωση του Μοναστηριού για να προλάβει τους Σέρβους που κατέβαιναν νότια.
Ο Βενιζέλος, με την διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ήρθε σε ρήξη με το παλάτι και επέμεινε στην άποψή του, στέλνοντας τηλεγράφημα στον αρχηγό του Στρατού Κωνσταντίνο να στραφεί ανατολικά προς Θεσσαλονίκη χωρίς να χάνει χρόνο.

Πραγματικά, ο Ελληνικός Στρατός, μετά την απελευθέρωση της Βέροιας, στις 20 Οκτωβρίου πολιορκεί την πόλη των Γιαννιτσών και κατορθώνει και διασπά το Τουρκικό μέτωπο και εισέρχεται στα Γιαννιτσά. Οι Τούρκοι, οπισθοχωρούν προς την Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να καθυστερήσουν τον Ελληνικό στρατό, καταστρέφουν τις γέφυρες του Λουδία, του Αξιού και του Γαλλικού. Αγγελιοφόροι αναφέρουν ότι η ΙΙ Βουλγαρική μεραρχία βρίσκεται στην πεδιάδα του Λαγκαδά.

Ο Αξιός τεράστιος και αδιάβατος. Τη νύχτα της 23ης προς 24η Οκτωβρίου οι Ελληνικές εμπροσθοφυλακές απελπίζονται καθ΄όσον η κατασκευή γέφυρας απαιτεί τουλάχιστον τρείς μέρες και υλικά δεν υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χαθεί διαπαντός. Σε μια κίνηση απόγνωσης, στρατιώτες απευθύνονται στα γύρω χωριά, τα Μάλγαρα, τα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τη Σίνδο. Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι άμεση. Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρουν ότι ξύλινο υπάρχει στο σπίτι τους και στο βιός τους, τις βάρκες τους, τα ξύλινα βαρέλια, τις πόρτες από τα σπίτια τους, ακόμα και τις κάσες. Δουλεύουν ασταμάτητα χιλιάδες κόσμου και στρατιωτών, άυπνοι και το πρωί της 24ης Οκτωβρίου η γέφυρα είναι έτοιμη.

Η διάβαση των ποταμών κρατάει μέχρι το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι προφυλακές της VII είναι ορατές πλέον από τους πανικόβλητους επιζήσαντες Τούρκους που βρισκόταν σε ακόμη αθλιότερη κατάσταση. Το απόγευμα της 26ης διάσπαρτες ομάδες της VII μπαίνουν στο Χαρμάνκιοϊ (Κορδελιό) και στα υψώματα του Ευόσμου. Αντίθετα, η Ελληνική χωροφυλακή προωθείται και εισέρχεται από τη Δυτική πύλη στη Θεσσαλονίκη. Η Βουλγαρική ΙΙ Μεραρχία βρίσκεται 4,5 χιλ. μακριά από το κέντρο της πόλης και στρατοπεδεύει τη νύχτα στην περιοχή του σημερινού Τιτάν.Εν τω μεταξύ ο διοικητής της Θεσσαλονίκης, Ταξίμ Πασάς, διαπραγματεύεται την παράδοση της πόλης στους Έλληνες, λέγοντας "από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε". Ο Κωνσταντίνος όμως απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επίκειται η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό. Τότε ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη χωρίς καθυστέρηση, καθιστώντας τον μάλιστα προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της.

Διαπραγματεύεται τους όρους παράδοσης και τελικά την νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Την επομένη, ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται πανηγυρικά στην πόλη.

Τελείται πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από την υποδοχή του στρατού. Η πόλη ανοίγει τις πύλες της στους απελευθερωτές.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι η αρχή του οράματος της μεγάλης Ελλάδας, όραμα που κατέληξε στην μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού, στην Μικρασιατική καταστροφή.''

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε φίλοι μου....

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα και εύχομαι υγεία και καλά μυαλά σε όλους μας! 


Διαβάστε περισσότερα.....»

Τηγανιτό ρύζι στο Wok

Καλημέρα και καλή εβδομάδα φίλοι μου.....

Για μένα η εβδομάδα ξεκινάει με ρεπό απ την δουλειά και δουλειές στο σπιτάκι μας. Αλλά ο καιρός δεν συνωμοτεί μαζί μου και δυστυχώς θα βρέχει όλη μέρα.

Πίνοντας το πρωινό μου καφεδάκι σας φιλώ απ την μουχλιασμένη πόλη μας και σας δίνω ένα πεντανόστιμο κινέζικο ρυζάκι που το έφτιαξα στο ολοκαίνουργιο wok που μου έκαναν δώρο τα πολυαγαπημένα μου φιλαράκια (Χριστινάκι, Ολγάκι, Παρούλη σας ευχαριστώ και από δω και σας υπόσχομαι και ιντερνετικά ένα κινέζικο γεύμα). Πραγματικά είναι εκπληκτικό σκεύος και μπορείς να κάνεις πολλές και απίστευτες συνταγές.

Ας έρθουμε στο θέμα μας.

Τα υλικά μας είναι λαχανικά (πιπεριές, αρακάς, καροτάκια, μπαμπού, baby corns και ότι άλλο θέλετε) κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια και βρασμένα ελάχιστα. Κομματάκια κοτόπουλο επίσης πολύ μικρά είτε βρασμένο είτε ψητό. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε λίγο μπέικον ή μόνο τα λαχανικά μας.



Χρησιμοποιούμε ρύζι basmati, το πλένουμε καλά και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας το wok πολύ πολύ καλά να κάψει παντού και ενώ περιμένουμε χτυπάμε ένα αβγό σαν να είναι για ομελέτα.

Αφού κάψει το wok, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή αν δεν υπάρχει μια κουταλιά μαργαρίνη. βάζουμε τα λαχανικά μας και το κοτόπουλο ή μπέικον, τα κάνουμε λίγες σβούρες μέσα στο σκεύος και έπειτα προσθέτουμε το ρυζακι μας και το αβγό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το αβγό να γίνει κίτρινα μικρά κομματάκια. Λίγο πιπεράκι και έτοιμο το τηγανητό μας ρυζάκι. 

το tip της συνταγής είναι το wok μας να είναι πολύ ζεστό από όλες της πλευρές του.

Ιδού το αποτέλεσμα.....Μιαμ μιαμ....

Διαβάστε περισσότερα.....»

Αγάπη είναι.......

 Σήμερα ξύπνησα με μια σκέψη στο μυαλό μου. Τι είναι αγάπη; Ορίζεται, και αν ναι πως;

Ένα παιδί, με το καθαρό και χωρίς κακιές μυαλό του, είναι πιο ασφαλές να ορίσει την Αγάπη, μέσα από την αθώα του ψυχούλα.
 
Παρακάτω θα βρείτε διάφορες απαντήσεις από παιδιά 4-8 χρονών στην ίδια ερώτηση για την Αγάπη....

Ρεβεκκα (8 χρονων)- " Οταν η γιαγια μου ποναει και δεν μπορει να σκυψει για να βαψει τα νυχια των ποδιων της, ο παππους μου της τα βαφει παρ'ολο που τον πονανε κι εκεινον τα χερια του. Αυτο ειναι αγαπη"

Βασιλης(4 χρονων)- " Οταν καποιος σε αγαπαει ο τροπος που λεει το ονομα σου ακουγεται διαφορετικος. Ξερεις οτι το ονομα σου ειναι ασφαλες στο στομα του"

Καρλος (5χρονων)-" Οταν το κοριτσι φοραει το αρωμα του κι το αγορι φοραει το aftershave του και βγαινουν βολτα και μυριζονται."

Χρυση(6 χρονων)-"Αγαπη ειναι οταν βγαινεις εξω να φας και δινεις σε καποιον τις πιο πολλες απο τις πατατες τηγανιτες σου, χωρις να τον κανεις να σου δωσει για ανταλλαγμα τις δικες του."

Κατερινα (4 χρονων)- "Αγαπη ειναι αυτο που σε κανει να χαμογελασεις οταν νιωθεις κουρασμενος."

Ντανυ (7 χρονων)-"Αγαπη ειναι οταν η μαμα μου φτιαχνει καφε για τον μπαμπα μου και τον δοκιμαζει πριν του τον δωσει για να βεβαιωθει οτι ειναι καλος.

Αιμιλια(8 χρονων)-" Αγαπη ειναι οταν συνεχεια φιλιεσαι. Μετα οταν κουραστεις να φιλιεσαι, ακομα θες να ειστε μαζι και ολο μιλας πιο πολυ."

Μαρκος(6 χρονων)-"Αγαπη ειναι οταν η μαμα βλεπει τον μπαμπα στην τουαλετα και δεν το βρισκει αηδιαστικο"

Καρεν (8 χρονων)-" Οταν αγαπας καπιον τα βλεφαρα σου πανε πανω κατω και μικρα αστερακια βγαινουν απο παντου."

Ελενα (5 χρονων)-" Αγαπη ειναι οταν η μαμα δινει στο μπαμπα το καλυτερο κομματι κοτοπουλο"

Μπομπυ (7 χρονων)-" Αγαπη ειναι αυτο που υπαρχει μαζι σου στο δωματιο την ημερα των χριστουγεννων οταν σταματησεις να ανοιγεις τα δωρα και προσεκτικα ακουσεις..."
οι απαντήσεις των παιδιών είναι από μια ανάρτηση του blog childit.


Διαβάστε περισσότερα.....»

Η εποχή ζητάει....Γλυκό Σταφύλι :)

Καλημέρα φίλοι μου από την μουντή και συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη!

Η εποχή λοιπόν ζητάει γλυκό του κουταλιού σταφύλι και εγώ το έφτιαξα και σας δίνω την συνταγή που είναι αρκετά εύκολη και η πιο γρήγορη από όσες έχω δει. Εγώ που δεν είμαι λάτρης των γλυκών του κουταλιού, το σταφύλι είναι το μοναδικό που μπορώ να φάω με ευχαρίστηση, ειδικά πάνω σε δροσερό γιαουρτάκι, είναι το τέλειο επιδόρπιο.

Τα υλικά μας

Για ένα κιλό σταφύλια θέλουμε:

Μισό πακέτο ζάχαρη
Μισό ποτήρι νερό
1 κλαράκι αρμπαρόριζα ή αν δεν έχετε 1 βανίλια
Τον χυμό μισού λεμονιού

Η διαδικασία απλή ακόμα και για αρχάριους.

Πλένουμε τα σταφυλάκια πολύ καλά και φυσικά  πετάμε όσα είναι ζουληγμένα και χαλασμένα. Το σταφύλι σας να είναι φρέσκο και τραγανό χωρίς κουκούτσια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε την ζάχαρη και το νεράκι μας και το σιγοβράζουμε (εγώ το έχω στο 2). Δεν το ανακατεύουμε καθόλου παρά μόνο κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα μας κάθε τόσο.



 Βλέπετε τον αφρό που σχηματίζετε ανάμεσα στα σταφύλια στην παραπάνω εικόνα; Ε πρέπει λοιπόν συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα να τον βγάζετε. Συνέχεια όμως. Αυτό είναι το πιο δύσκολο της υπόθεσης γιατί πρέπει μέχρι να δέσει το γλυκάκι μας να είμαστε κάθε 5-10 λεπτάκια πάνω απ την κατσαρόλα. Ο αφρός ζαχαρώνει το γλυκάκι μας οπότε... ξου αφρέ, χεχε. Ανάλογα με το πόσο σταφύλι κάνουμε, είναι και ο χρόνος βρασμού. Εγώ έκανα 3 κιλά και μου πήρε περίπου 3 ώρες μέχρι να δέσει.

Καταλαβαίνουμε πως το γλυκό μας έχει δέσει με τον παρακάτω πανεύκολο τρόπο. Βάζουμε ένα κουταλάκι από το ζουμάκι μας σε ένα πιάτο και περνάμε το δάχτυλο μας ανάμεσα. Αν δεν ενωθεί το ζουμάκι μας έεε έχει δέσει το γλυκάκι μας. 

Λίγο πριν δέσει ρίχνουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια μας και το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε απ το μάτι και το βάζουμε όπως είναι ζεστό στα καθαρά βάζα μας και τα γυρνάμε ανάποδα μια 24 ώρες.



Στο επόμενο post  θα σας πω τον τρόπο να αποστειρώσετε τα βάζα σας ώστε να διατηρηθούν οι σάλτσες και τα γλυκά σας για πολλούς μήνες.







Καλή συνέχεια στην μέρα σας....Φιλιααααααααααα
Διαβάστε περισσότερα.....»

Ψωμάκι πανεύκολο και νόστιμο

Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα να είναι Κυριακή, να έχει έξω κρύο και να μην χρειάζεται να βγείτε για δουλείες και υποχρεώσεις αλλά να χουχουλιάζετε με ζεστή σοκολάτα και να απολαμβάνετε το σπιτάκι σας με κυριακάτικο φαγητό και καλή παρεούλα.

Για να γίνει λοιπόν ακόμα πιο υπέροχη η Κυριακή σας, αφιερώστε 10 λεπτάκια για να φτιάξετε ένα ψωμάκι που θα κάνει όοολο το σπίτι να μοσχομυρίσει και να ανοίξει την όρεξη σας.



Το μόνο που  χρειάζεστε είναι :

1 πακέτο φαρίνα
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουτάλι σούπας λάδι
 2 κουτάκια σουσάμι προαιρετικά

Η προετοιμασία πανεύκολη!!! απλά βηματάκια χωρίς να περιμένεις πολύ...

απλά ρίχνεις σε ένα μπολ την φαρίνα, κάνεις στην μέση μια τρύπα και ρίχνεις το αλάτι και το λάδι και σιγά σιγά την μπύρα και ανακατεύετε κυκλικά. Ζυμώνετε για δέκα λεπτάκια και έπειτα αφήνετε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ωρίτσα. Προθερμαίνετε πολύ καλά τον φούρνο, κάνετε το ψωμάκι ένα στρογγυλό καρβελάκι,  ρίχνετε το σουσαμάκι και το πατάτε λίγο να κάτσει πάνω του και το βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψάκι ή επάνω σε λαδόκολλα αν έχετε. Ψήνετε για μια ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Ένα πολύ καλό tip για να μην σας σκάσει από κάτω είναι να το χαράζεται με ένα μαχαιράκι από πάνω, σαν ένα σταυρό.
 Επίσης όταν το βγάλετε από τον φούρνο καλό είναι να το ραντίσετε με λίγο νεράκι και να το σκεπάζετε με μια πετσέτα για κανένα 20 λεπτό ώστε να μην ξεραθεί η κόρα. 

Αγοράστε λοιπόν τα υλικά, και την Κυριακή με τον πρωινό σας καφεδάκι αφιερώστε 10 λεπτά και μετά το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

ΦΡΕΣΚΟ, ΖΕΣΤΟ, ΖΥΜΩΤΟ απ τα χεράκια σας ψωμάκι.

Α, και αν στην τελική δεν σας αρέσει πολύ, το μόνο που θα χάσετε είναι το πολύ 2 ευρώ.

Εμάς πάντως μας ενθουσίασε το αποτέλεσμα!

Διαβάστε περισσότερα.....»
 

Βραβείο

TrendyBlogAward

Top blogs