Ads 468x60px

Free Day και εξιλέωση....

Καλησπέρα σε όλη την γυναικοπαρέα (αν με διαβάζει και κανένας άντρας ας αφήσει κανένα σχόλιο,χιχι) που κάνει διατροφή και προσέχει για να ...έχει!!!

Το πρόγραμμα μου όλες τις μέρες που δεν σας έγραφα είχε ως εξής: 

Πρωινό:  Γάλα και 1 φρυγανιά με μέλι και βούτυρο, ή με τυρί Cotagge και μια φέτα γαλοπούλα
Δεκατιανό: 1 μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κανονική από ότι είχα μαγειρέψει (εκτός τηγανητά και λίπη) χωρίς ψωμί αλλά με ένα κομματάκι ανθότυρο
Απογευματινό: Σμούθις με διάφορα φρούτα
Βραδινό: 1 γιαουρτάκι 2% με μούσλι ή με κουάκερ (με βοηθάει πάρα πολύ στην...τουαλέτα, χιχι)

Χτες όμως είχα free day, όπως την αποκαλώ την μέρα που τρώω κατιτίς παραπάνω...

Που λέτε λίγο η αργία, λίγο η καλή παρέα, λίγο το ούζο που ήπια παραπάνω και το ευχαριστήθηκα, έφαγα ΑΡΚΕΤΑ όλη την ημέρα. Το μεσημέρι τηγανητά (μελιτζάνες, πιπεριές, γαύρο, καλαμαράκια) λίγο από όλα φίλοι μου. Μετά ένα μικρό κομματάκι τούρτα και ένα παγωτίνι και το αποκορύφωμα ήρθε το βράδυ με 1 κρέπα γλυκιά και ένα κομμάτι πίτσα! Άπειρες θερμίδες μεν, το ευχαριστήθηκα δε! Έφαγα από όλα και τώρα δεν μου λείπει τίποτα, ίσα ίσα νιώθω πολύ γεμάτη από γεύσεις και μυρωδιές και συνεχίζω ακάθεκτη!

Σήμερα για να εξιλεωθώ και να αποτοξινωθώ το πρόγραμμα είχε ως εξής: 

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (το στομάχι ήταν χορτάτο από χτες)
Μεσημεριανό: Έφτιαξα ένα μεγάλο μπολ σαλάτα με  μαρούλι, κρεμμύδι φρέσκο, καλαμπόκι, τόνο, 2 κράκερ ολικής και μια ελαφριά σος από γιαούρτι, ελάχιστη μαγιονέζα και βαλσάμικο ξύδι και έφαγα τα 2/3 της ποσότητας. 
Απογευματινό: Κατά τις 7 έφαγα και το υπόλοιπο 1/3 της σαλάτας 
Βραδινό: Έκανα ένα δροσιστικό σμούθις με φράουλες, ροδάκινα, 1 κουταλιά γιαούρτι 2%, 1 κουταλιά μέλι και 2 κουταλιές σούπας κουάκερ. Και μπόλικα παγάκια.

Αυτάαα....νομίζω τώρα μπορώ να συνεχίσω από αύριο κανονικά την διατροφή μου ε; ε; ε;

Θα επανέλθω αύριο με το τι έφαγα....Καλό σας βράδυ και περιμένω τα σχολιάκια σας...εσείς πως τα πάτε;;;


Διαβάστε περισσότερα.....»

Smoothie's .....γιάμι γιάμι...μμμμ

Καλησπέρα !!! τι κάνετε; Εύχομαι να μην δουλεύετε αύριο όπως εγώ αλλά να το εκμεταλλευτήκατε και να φύγατε κανένα ταξιδάκι. Εμείς δυστυχώς έχουμε το αμάξι συνεργείο οπότε στην μείναμε στην ψιλό-άδεια Θεσσαλονίκη...

Παρέα με το λάπτοπ στο μικρό μου μπαλκονάκι ...πίνω smoothie (σμούθι)....που είναι καταπληκτικό και πολύ πολύ δροσερό! Για όσους δεν ξέρουν τι είναι ...με απλά λόγια είναι φρουτοχυμός με προσθήκη γάλακτος ή γιαουρτιού.

Αν δεν τρώτε με ευκολία τα φρούτα όπως εγώ...αν κάνετε δίαιτα ή απλά προσέχετε την διατροφή σας όπως εγώ..ή αν απλά θέλετε να πιείτε κάτι διαφορετικό, νόστιμο και δροσερό...τότε ένα smoothie είναι ότι καλύτερο!


Παίρνουμε λοιπόν ότι φρούτο μας αρέσει, ή συνδυάζουμε 2 και 3 φρούτα μαζί και τα βάζουμε στο απλό μας μιξεράκι. Το δικό μου αγαπημένο είναι φράουλα με μπανάνα, ή ακτινίδιο με φράουλα ή καρπούζι με ροδάκινο. Βάλτε την φαντασία να δουλέψει τι θα είναι πιο νόστιμο. Αφού βάλουμε τα φρούτα μας, προσθέτουμε γάλα ή γιαούρτι. Προτιμώ το γάλα αλλά αν δεν έχω βάζω γιαούρτι (τις ποσότητες τις καθορίζετε ανάλογα με τα γούστα σας και την ποσότητα που κάνετε). Τα χτυπάμε όλα μαζί και έχουμε ένα από σμούθι. Αλλάαααα εγώ δεν το αφήνω έτσι. Πάντα μα πάντα βάζω στο μίξερ 3 - 4 παγάκια να δώσουν την αίσθηση της γρανίτας, συνήθως βάζω και ένα κουταλάκι μέλι γιατί μου αρέσουν τα γλυκά ποτά ή μαύρη ζάχαρη, 1-2 μπισκότα digestive ή ακόμα και ένα κομμάτι σοκολάτας μαύρης. Αν σας βγει πηχτό απλά προσθέτετε και άλλο γάλα. 

Επίσης ταιριάζουν πάρα πολύ και κάποια μυρωδικά όπως μέντα, δυόσμος κτλ...φαντασία και άγιος ο Θεός.

Αν δεν κάνετε δίαιτα μπορείτε να βάλετε και κάποιο σιρόπι, πχ με smoothie φράουλας ταιριάζει απόλυτα το σιρόπι σοκολάτας.

Δοκιμάστε το αξίζει πραγματικά!

Αααα και μην ξεχνάτε το νέο μου blog  για την διατροφή και θέματα υγείας ...''Τρόπος Ζωής ''
Διαβάστε περισσότερα.....»

Το Μεταβολικό Σύνδρομο

 Καλησπέρα! Προτού σας βάλω το άρθρο για το μεταβολικό σύνδρομο, σας δίνω το link  από το κύριο blog μου που έχει και αρκετές συνταγές από φαγητά. Σήμερα έγραψα για τα δροσερά και υγιεινά smoothies και πως τα κάνουμε, οπότε ρίξτε μια ματιά,χιχι. To blog είναι το Καραμέλα και Λεμόνι.


Το Μεταβολικό Σύνδρομο
 
Μια μεγάλη πρόκληση για τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τους διαβητολόγους είναι τα άτομα που παρουσιάζουν μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη - ΜΙΕΣΔ, (ο τύπος διαβήτη που τουλάχιστο αρχικά δεν χρειάζεται ινσουλίνη αλλά δίαιτα ή δισκία), υπέρταση, κεντρική παχυσαρκία (στην οποία το λίπος συσσωρεύεται στον κορμό - κυρίως στην κοιλιά), μαζί με διαταραχές των λιπιδίων. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο, αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια και διαφόρου σοβαρότητας προβλήματα από τα περιφερικά αγγεία των κάτω άκρων, διότι ενώ καθεμιά από τις παραπάνω παραμέτρους αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όταν συσσωρευτούν στο ίδιο άτομο περισσότεροι του ενός από αυτούς, ο κίνδυνος δεν διπλασιάζεται απλώς αλλά πολλαπλασιάζεται.

Το Μεταβολικό Σύνδρομο - μια ομάδα παραγόντων κινδύνου
για το καρδιαγγειακό σύστημα

Αρκετά συχνά, ένα άτομο παρουσιάζει δύο η περισσότερους από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου. Η συγκέντρωση αυτών, σε διάφορους συνδυασμούς, ήταν γνωστό αρχικά ως Σύνδρομο Χ (διότι ελάχιστα γνωρίζαμε για τον παράγοντα 'Χ' που συνδέει τους επί μέρους παράγοντες κινδύνου μεταξύ τους), ή ως Σύνδρομο Αντοχής στην Ινσουλίνη (διότι διαπιστώθηκε ότι η ινσουλίνη δύσκολα επιτελούσε τις διάφορες λειτουργίες της). Σήμερα η συσσώρευση αυτών των παραμέτρων είναι γνωστή ως Μεταβολικό Σύνδρομο αφού γνωρίζουμε ότι οι αιτίες και οι συνέπειές του είναι άρρηκτα συνδεμένες με τον μεταβολισμό του οργανισμού. Τα επί μέρους στοιχεία του Μεταβολικού Συνδρόμου φαίνονται στον πίνακα.

Στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου
Δυσανεξία στη γλυκόζη * Μείωση HDL-χολιστερίνης
Υπερινσουλιναιμία ** Υπέρταση
Ινσουλινοαντιχή *** Κεντρική παχυσαρκία
Αύξηση των VLDL-Τριγλυκεριδίων*** Μικρολευκωματινουρία****

*Διαταραχή στον χειρισμό της γλυκόζης όχι μόνο στα άτομα με εμφανή διαβήτη
** Δυσανάλογα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης σε σχέση με την γλυκόζη του αίματος
***Τριγλυκερίδια ιδιαίτερα επιβλαβή για τα αγγεία
****Ανίχνευση πολύ μικρών ποσοτήτων λευκώματος στα ούρα

Παρότι οι παράγοντες κινδύνου περιγράφηκαν αρχικά πριν είκοσι χρόνια, μόλις το 1988 ο Reaven, ένας Αμερικανός ιατρός και ερευνητής, επανεκτίμησε αυτήν την ομάδα κινδύνου την οποία ονόμασε Σύνδρομο Χ. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι και η κεντρικού τύπου παχυσαρκία αποτελούσε παράγοντα κινδύνου και μέρος αυτής της ομάδος. Σήμερα προτιμάται ο όρος "Μεταβολικό Σύνδρομο".

Η υπερινσουλιναιμία και/ή η ινσουλινοαντοχή και το μεταβολικό σύνδρομο

Από μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι η υπερινσουλιναιμία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για την εμφάνιση ΜΙΕΣΔ αλλά επίσης ότι σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) στα άτομα με ΜΙΕΣΔ. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η υπερινσουλιναιμία και/ή η ινσουλινοαντοχή αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, τον παράγοντα 'Χ', του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε θεραπευτική στρατηγική η οποία ελαττώνει την υπερινσουλιναιμία και/ή την ινσουλινοαντοχή πιθανόν να είναι ευεργετική για το σύνολο των παραγόντων κινδύνου και τις επιπλοκές που προκαλεί.

Η πιθανότερη εξήγηση της αυξημένης συχνότητας ΣΝ στον ΜΙΕΣΔ, από την οποία κυρίως κινδυνεύει η ζωή αυτών των ατόμων, είναι ότι στην εμφάνισή της συμβάλλουν και οι άλλοι παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Κάθε συστατικό του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ΣΝ. Η συνύπαρξη και των άλλων συστατικών της ομάδας γίνεται 'ωρολογιακή βόμβα' αφού πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών συμβαμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του ΜΙΕΣΔ δεν πρέπει να εστιάζεται στη λήψη μέτρων με αποκλειστικό σκοπό την ομαλοποίηση της γλυκόζης του αίματος, αλλά σε στρατηγικές για τη μείωση και των άλλων παραμέτρων κινδύνου για ΣΝ.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα άλλα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου μπορούν να προϋπάρχουν περισσότερα από 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του ΜΙΕΣΔ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ ΜΙΕΣΔ και του αυξημένου κινδύνου όχι μόνο της εμφάνισης ΣΝ αλλά κυρίως της βαρύτερης πορείας της ΣΝ στα άτομα με ΜΙΕΣΔ. Με άλλα λόγια ο κίνδυνος και η εξέλιξη της ΣΝ ξεκινά πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Έτσι, θα πρέπει η πρόληψη της ΣΝ να αρχίζει από το γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πριν από την εμφάνιση του ΜΙΕΣΔ. Αυτό μπορεί να ηχεί παράδοξο, αλλά η άμεση και επιθετική αντιμετώπιση των εμφανών στοιχείων του μεταβολικού συνδρόμου (π.χ. της κοιλιακής παχυσαρκίας, της υπέρτασης, και της υπερχοληστεριναιμίας) μπορεί να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην πρόληψη του ΜΙΕΣΔ όσο και στην καλύτερη έκβαση της ΣΝ.

Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό δείκτη του κινδύνου εμφάνισης ΣΝ. Έτσι η περίμετρος της μέσης στο ύψος του ομφαλού σχετίζεται με τον κίνδυνο ΣΝ αλλά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Μετρήσεις μεγαλύτερες από 95 cm για τις γυναίκες και 100 cm για τους άνδρες συνδέονται με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο.

Η παρακολούθηση και η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου

Ο ιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί όχι μόνον να αναγνωρίσει τους ασθενείς με το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και τα άτομα με επιρρέπεια στο να το εμφανίσουν μελλοντικά. Οι υποψήφιοι εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα εξής: κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος π.χ. αυξημένη χοληστερόλη, ιδίως LDL χοληστερόλη, χαμηλή HDL χοληστερόλη, και εμφανή ή όχι ΜΙΕΣΔ.

Ένα άτομο που παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω είναι φρόνιμο να ελεγχθεί και για τα υπόλοιπα στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τα εξής:

* Μέτρηση σωματικού βάρους και περίμετρο μέσης
* Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
* Προσδιορισμός της γλυκόζης του αίματος
* Προσδιορισμός των λιπιδίων του ορού
* Προσδιορισμός της μικρολευκωματινουρίας

Η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου

Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού υπάρχουν στρατηγικές που τροποποιούν ευνοϊκά την εξέλιξή τους. Όπως ειπώθηκε ήδη συνδετικός κρίκος των παραγόντων του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί η υπερινσουλιναιμία και/ή η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ελάττωση του βάρους και η άσκηση μειώνουν την υπερινσουλιναιμία και την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και τους άλλους παράγοντες κινδύνου για ΣΝ.

Στο μεταβολικό σύνδρομο ορισμένα φάρμακα π.χ. αντιυπερτασικά (β-αναστολείς, διουρητικά), ή τα αντιδιαβητικά δισκία (σουλφονυλουρίες), μπορούν να επιδεινώσουν ή και να επισπεύσουν την εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Θα πρέπει λοιπόν στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο αυτές οι ουσίες να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη ή η βελτίωση κάθε παράγοντα κινδύνου χρησιμοποιώντας τα παρακάτω θεραπευτικά μέτρα:

* Κατάλληλη δίαιτα, σωματική άσκηση, απώλεια σωματικού βάρους.
* Υπογλυκαιμικά δισκία για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
* Μείωση της υπερινσουλιναιμίας και/ή της ινσουλινοαντίστασης με άσκηση και ενδεχομένως στο μέλλον με φάρμακα.
* Ρύθμιση της υπέρτασης.
* Χορήγηση υπολιπιδαιμικών φαρμάκων όταν ενδείκνυται.
* Αποφυγή φαρμάκων που προκαλούν υπεργλυκαιμία, υπερινσουλιναιμία και/ή ινσουλινοαντίσταση (π.χ. γλυκοκορτικοειδή και ορισμένα διουρητικά).

Δεν υπάρχουν όμως άκαμπτοι κανόνες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να εξατομικεύεται. Σε μερικά άτομα ή σωματική άσκηση ή η απώλεια βάρους θα μπορούσαν να εξαλείψουν τους περισσότερους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ΣΝ, ιδιαίτερα στο διαβήτη. Διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα βλάβης όχι μόνο των στεφανιαίων αλλά και των αγγείων των κάτω άκρων.

Εφόσον δεν αποδώσει αυτή η τακτική, υπάρχουν φαρμακευτικοί παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αναφέρεται ότι μειώνουν και την ινσουλινοαντοχή π. χ. η μετφορμίνη, η ακαρβόζη, και ορισμένα νέα φάρμακα όπως η γλιμεπιρίδη αλλά και μια νέα κατηγορία, οι θειαζολιδενδιόνες που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η υπέρταση και η μικρολευκωματινουρία που ανταποκρίνονται στα περισσότερα αντιυπερτασικά. Τα αντιυπερτασικά της κατηγορίας των αναστολέων της αγγειοτασίνης αναφέρεται ότι έχουν ιδιαίτερο ευνοϊκό ρόλο εδώ. Τέλος μείωση του κινδύνου επιτυγχάνεται με τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων χρησιμοποιώντας συντηρητικά μέσα αρχικά και φαρμακευτική αγωγή όπου χρειάζεται ανάλογα με το ποια λιπίδια είναι αυξημένα (χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια ή και τα δύο).

Συμπέρασμα

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από ζωτικά όργανα όπως τα στεφανιαία αγγεία, τα αγγεία του εγκεφάλου αλλά και των κάτω άκρων. Κάθε στοιχείο του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου, συνήθως όμως αυτοί συσσωρεύονται στο ίδιο άτομο με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος επιπλοκών. Απλά μέτρα, όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και όπου χρειάζεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή απομακρύνουν σε σημαντικό βαθμό των κίνδυνο επιπλοκών."


Διαβάστε περισσότερα.....»

Νούμερα που έχω καιρό να δω....

Καλημέρα Καλημέρα! Τι μου κάνετε; Εγώ δεν έγραφα όλη τη βδομάδα γιατί άρχισα γενική καθαριότητα στο σπίτι, κουρτίνες, χαλιά και τρίψιμο...! Είχα και κάτι υποχρεώσεις τα απογεύματα, και την δουλειά το μεσημέρι, έτρεχα και δεν έφτανα! Η διατροφή μου ήταν λίγο άστατη...γιαυτό δεν την έβαλα εδώ μέσα...δηλαδή παρέλειπα τα πρωινά γιατί δεν προλάβαινα, έτρωγα αργά το βραδινό κτλ αλλά πρόσεχα....εκτός από μια μέρα που έφαγα 10 τυροπιτάκια η γουρουνίτσα! Με έπιασε η λαιμαργία μου από την πείνα που είχα από τις δουλειές  αλλά δεν πειράζει γιατί την υπόλοιπη ημέρα πρόσεξα και δεν έφαγα πολύ. 

Σήμερα είναι η Παρασκευή που ζυγίζομαι και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! είμαι 77 κιλά....έχασα δηλαδή ένα κιλό σε μια βδομάδα. Μια χαρά λοιπόν τα πήγαμε και χάρηκα πολύ γιατί είχα πολύ καιρό να δω αυτό το νούμερο στην ζυγαριά, κοντά 3 χρόνια, οπότε από δω και πέρα γυρίζω στον παλιό καλό εαυτό μου! Από Δευτέρα που τελειώνουν οι δουλείες μου στο σπίτι, ξαναρχίζω να γράφω την διατροφή μου, και να κάνω την γυμναστική μου. 

Καλό τριήμερο σε όσους δεν δουλεύουν Δευτέρα και καλό ΣΚ στους υπόλοιπους....


Διαβάστε περισσότερα.....»

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η εμπειρία μιας κοπέλας που την κατέγραψε σε ένα φόρουμ και αφορά τις πολυκυστικές ωοθήκες και το πρόβλημά της να χάσει κιλά....Πραγματικά αυτό το κείμενο με έκανε να αλλάξω τις σκέψεις μου όσον αφορά τα κιλά μου και να δω από που προέρχονται πραγματικά. Σε ευχαριστώ pennyV .....

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στον αγώνα πολλών γυναικών με τα κιλά τους είναι το θέμα των πολυκυστικών ωοθηκών. Λέω λοιπόν να το συζητήσουμε, και κάνω την αρχή λέγοντάς σας τη δική μου ιστορία.
Τον όρο "πολυκυστικές ωοθήκες" τον άκουσα πρώτη φορά όταν μετά από ένα χρόνο γάμου πήγα στο γυναικολόγο μου με το ερώτημα.. "γιατί δεν μένω έγκυος;"Μετά από έναν υπέρηχο λοιπόν, έμαθα ότι μάλλον είχα αυτό το θέμα, ήταν και δεν ήταν σίγουρος.. και θα έπρεπε λέει να κάνουμε παρακολούθηση ενός κύκλου για να βεβαιωθούμε. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι ότι οι κύστες δεν φαίνονται πάντα υπερηχογραφικά αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και η διάγνωση γίνεται μετά από παρακολούθηση τουλάχιστον ενός κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι πας στο γυναικολόγο σου κάθε δυο μέρες περίπου για το πρώτο μισό του κύκλου και εκείνος ελέγχει την πορεία της ωρίμανσης του ωαρίου. Αν κάπου στα μισά λοιπόν, δεν βλέπεις το "αβγουλάκι" σου να χει μεγαλώσει αισθητά.. (γύρω στα 20mm) τότε μάλλον.. με γεια το σύνδρομο!! Αν συνυπάρχουν δε και πράγματα όπως αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, λαιμός), στον αυχένα και μία σκουρόχρωμη χνουδωτή γραμμή κάθετα στην κοιλιά και ΦΥΣΙΚΑ περιττά κιλά, τότε η διάγνωση για πολυκυστικές ωοθήκες είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρχουν αυτά δεν τίθεται θέμα πολυκυστικών αλλά υπάρχουν στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Δυστυχώς οι γυναικολόγοι περιορίζονται μόνο στο θέμα που τους αφορά..στο γεγονός δηλαδή ότι το σύνδρομο αυτό προκαλεί ακανόνιστους κύκλους (συνήθως μεγάλες καθυστερήσεις), σπάνιες ή και ανύπαρκτες ωορηξίες και κατά συνέπεια δυσκολία στην τεκνοποίηση. Όλα αυτά που λέω είναι βιώματα δικά μου και όχι πράγματα που διάβασα κάπου οπότε μπορεί να υπάρχουν και πολλά άλλα που όμως δεν τα πέρασα εγώ προσωπικά. Σχεδόν κανείς γυναικολόγος δεν σε στέλνει κατευθείαν σε ενδοκρινολόγο που είναι και ο κατεξοχήν αρμόδιος να χειριστεί την κατάσταση αυτή. Η εμπειρία μου δίδαξε ότι και οι ενδοκρινολόγοι δεν χωνεύουν και πολύ τους γυναικολόγους γιατί μπαίνουν και πολύ μάλιστα στα χωράφια τους. Εγώ που όλα τα παραπάνω συμπτώματα τα είχα από τα 12 μου χρόνια πήγα σε ενδοκρινολόγο μετά την πρώτη μου άτυχη εγκυμοσύνη που πήγε στραβά στον 6ο μήνα. Λίγο πριν την εγκυμοσύνη εκείνη μπήκαν πάνω μου 10 κιλά μέσα σε 6 μήνες, σαν αποτέλεσμα μιας θεραπείας που προφανώς τάραξε κι άλλο την ήδη ταραγμένη ορμονική μου κατάσταση. Μόλις λοιπόν συνήλθα από το σοκ πήγα σε ενδοκρινολόγο.. λίγο στα τυφλά... λίγο σαν μουδιασμένη... και του ζήτησα να μου κάνει γενικό ορμονικό έλεγχο και να μου εξηγήσει ακριβώς τι κάνουν λάθος οι ωοθήκες μου.
Οι εξετάσεις μου ήταν χάλια, η τεστοστερόνη μου ήταν 9 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό και η ινσουλίνη μου επίσης πολύ ανεβασμένη. Εκεί λοιπόν έμαθα ότι τα άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες εκτός όλων των παραπάνω ενοχλητικών αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος στεφανιαία νόσο, καρδιοπάθειες και το πλέον συνηθισμένο.. διαβήτη. Και με βάση το μηχανισμό της ινσουλίνης (κάτι που έμαθα από τον τωρινό μου γιατρό και αναρωτιέμαι γιατί δεν μπήκε κανείς στον κόπο να μου το πει νωρίτερα) προκαλούν παχυσαρκία που απλά τις επιδεινώνει ακόμη περισσότερο. Στο μεταξύ τα κιλά μου ανέβαιναν με γεωμετρική πρόοδο, κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό αφού μετά την πρώτη βδομάδα η ζυγαριά αρνιόταν να κουνηθεί έστω και λίγο και μου πήρε σχεδόν 10 χρόνια να βρω κάποιον να μου εξηγήσει το ΓΙΑΤΙ!! Μου το εξήγησε ο καινούριος μου ενδοκρινολόγος. Όταν το κατάλαβα, η ζυγαριά έδειχνε πια 105!
Το φάρμακο λοιπόν είναι να χάσεις το λίπος που προκαλεί όλα τα γνωστά προβλήματα.. αλλά με τρόπο που έχει μικρές αλλά πολύ σημαντικές διαφορές από αυτούς που δοκιμάσαμε όλοι κατά καιρούς. Με άλλα λόγια πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μηχανισμό που σε παχαίνει προς όφελός σου. Και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό... όταν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες σε παχαίνει το γεγονός ότι ο οργανισμός σου αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη. Χρειάζεται δηλαδή πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού ποσότητα ινσουλίνης για να μεταβολιστούν οι υδατάνθρακες. Η μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης που εκκρίνεται έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι απλοί ιδιαίτερα υδατάνθρακες κατευθείαν σε λίπος!! Και μη βιαστείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε άτκινς... γιατί η προδιάθεση για καρδιοπάθειες και χοληστερίνες και τριγλυκερίδια την καθιστά σχεδόν απαγορευτική για άτομα με πολυκυστικές. Το μυστικό λοιπόν είναι να μην κρίνουμε τα τρόφιμα με βάση μόνο τις θερμίδες τους αλλά κυρίως με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη τους. Δηλαδή κατά πόσο αυτά που τρώμε προκαλούν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Όσο μεγαλύτερος ο δείκτης, τόσο περισσότερη ινσουλίνη χρειάζεται για να μεταβολιστεί το συγκεκριμένο τρόφιμο, και τόσο γρηγορότερα θα κάτσει με τη μορφή λίπους πάνω μας.

Συμπέρασμα... πράγματα που σε μία καθ' όλα υγιεινή διατροφή θα ήταν αποδεκτά.. μπορεί σε ένα άτομο με πολυκυστικές να είναι καταστροφικά π.χ. το λατρεμένο μας καρπούζι!! Όλα αυτά που γράφω εδώ είναι υπεραπλούστευση μιας κατάστασης που οι γιατροί δεν μπαίνουν συχνά στον κόπο να εξηγήσουν και συνεπώς δεν τα ξέραμε οι περισσότεροι μέχρι πρόσφατα. Στο ίντερνετ υπάρχουν εξαιρετικά άρθρα που τα εξηγούν και επιφυλάσσομαι να παραθέσω αρκετά σε επόμενο πόστ μόλις τα ψάξω λίγο περισσότερο. Επιφυλάσσομαι επίσης να σας γράψω τα λίγα πράγματα που προσέχω σήμερα στη διατροφή μου και κατάφερα να ξεκολλήσω λίγο τη ζυγαριά (κατά 15 κιλά) τους τελευταίους 3.5 μήνες. Αυτή τη φορά έχω το προαίσθημα ότι όλα θα πάνε καλά.. 

πηγή: http://www.eatingdisorders.gr/forum/viewthread.php?tid=1599
Διαβάστε περισσότερα.....»

Σκέψεις και παγωμάρα μες το καλοκαίρι....

Κυριακή σήμερα...μια μέρα γεμάτη ήλιο, ζέστη....μα μια παγωμάρα υπάρχει στην καρδιά, ένα σφίξιμο στην ψυχή και ένας πόνος μέσα μου, δεν με αφήνουν να χαρώ αυτή τη μέρα όπως παλιά...

Ο κόσμος βυθισμένος στα προβλήματα του, προσωπικά και κοινωνικά, όπου και να πας, σε όποια παρέα και αν σταθείς η συζήτηση είναι μία πλέον. Που πάμε, ποιο θα είναι το μέλλον μας...και διερωτώμαι ..μέλλον; έχουμε εμείς, η δική μας γενιά μέλλον;

Τηλεόραση δεν ανοίγουμε πια, βαρεθήκαμε να μασάμε αυτά που μας ταΐζουν, καμιά εφημερίδα την Κυριακή, έτσι να δούμε τις εξελίξεις και η καρδιά μας γίνετε ακόμα πιο βαριά με αυτά που διαβάζουμε. Ανοίγουμε το ίντερνετ, μπαίνουμε στα blogs και τα sites που πλέον είναι ο νούμερο ένα τρόπος ενημέρωσης και απορούμε με αυτά που γίνονται κάθε μέρα!


Οι σκέψεις ανάκατες στο μυαλό μου, τριβελίζουν συνεχώς και δεν μπορώ να ηρεμήσω...ένα γιατί ..ένα τεράστιο γιατί θέλω να ουρλιάξω σε όλους όσους μας έφεραν ως εδώ!


Ξέρω αυτή την ώρα δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, μα στον Λευκό Πύργο...εκεί με τους αγανακτισμένους, να γίνω μαζί τους ένα σώμα μια φωνή, αφού έτσι νιώθω και εγώ (μα ένας σωματικός πόνος με κρατά στο λάπτοπ μου)! Αγανάκτηση φίλοι μου..και μελαγχολία για το παρόν και το μέλλον! Μα πιο μεγάλος είναι ο ΘΥΜΟΣ ...ο θυμός για τους γονείς μου, ο θυμός για την γενιά τους ολόκληρη...ο θυμός για την γενιά του Πολυτεχνείου που μετά βολεύτηκαν όλοι στις καρέκλες τους και δεν ξεκούνησαν από κει. Ένα μεγάλο γιατί !!! Γιατί δεν κάνατε κάτι για τα παιδιά και τα εγγόνια σας...γιατί αφήσατε τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ! Γιατί ενώ μέσα σας ξέρατε τι είναι όλοι αυτοί που είναι στην βουλή κάνατε τα κορόιδα και τους ευλογούσατε τα γένια! Γιατί ρε πατέρα μάλωνες με τους φίλους σου για τα κόμματα , γιατί εσύ θείε μου γελούσες και έλεγες ''εμείς κάτι θα κάνουμε, τα παιδιά μας όμως ούτε σύνταξη δεν θα πάρουνε''...γιατί εσύ δάσκαλε με έπειθες να σπουδάσω κάτι ενώ ήξερες ότι δεν θα είχε κανένα νόημα στο μέλλον...γιατί όλοι εσείς δεν κάνατε κάτι να αλλάξετε το παρόν σας...ώστε να δείτε τα παιδιά σας ευτυχισμένα...


Δεν είμαι κομματοποιημένη εννοείται...και ξέρω πως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις για όλα τα θέματα, μην με παρεξηγείτε για τον λόγο αυτό που βγάζω....αλλά δεν μπορώ να σκέφτομαι πως ο κόσμος όλος κοιτούσε μόνο τον εαυτό του, να βολέψει την οικογένεια του στο δημόσιο, να να να....


Και το άλλο που το πας...έχουμε γίνει ζώα...βγαίνεις στον δρόμο και καταλαβαίνεις πως ανθρωπιά δεν έχει μείνει, κανείς δεν σέβεται κανέναν...όλοι κοιτούν τον εαυτό τους....


Δεν μπορώ να φανταστώ να έχω παιδιά και να μην κάνω κάτι για την κοινωνία που θα ζήσουν...δεν είναι το παν αν θα μπουν στην εφορία και θα παίρνουν 1500 ευρώ ....αλλά θα θέλω να ζουν σε μια χώρα που θα υπάρχει ανθρωπιά, σεβασμός και πολιτισμός...όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους πιστεύω αν παλέψουν οι ίδιοι....


Έχω μια μικρή αισιοδοξία ως προς την δική μας γενιά...ότι εμείς έχουμε ξυπνήσει...αλλά πολύ φοβάμαι πως είναι αργά πια, αφού πιόνια ήμαστε και έρμαια των εξελίξεων που φέρνει η παγκόσμια κρίση πλέον...κρίση οικονομική και κοινωνική, από όλα έχει ο μπαξές!


Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που ζητούσε πολλά από την ζωή του...ίσα ίσα δεν ήθελα τα πολλά! μόνο έναν άνθρωπο να αγαπάω και να με αγαπάει που τον βρήκα, μια δουλειά με όχι μεγάλο μισθό, αλλά να είναι σε αυτό που χρόνια σπούδαζα και παιδευτικά...και να μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς! Να έκανα τα δικά μου παιδιά, και να τους πρόσφερα ότι μπορούσα για να γίνουν σωστοί άνθρωποι και να ανοίξουν τα φτερά τους να πετάξουν όπως πέταξα εγώ...μα ....εγώ δυστυχώς βρήκα εμπόδιο και έπεσα...και δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να σηκωθώ και να ζήσω αξιοπρεπώς σε αυτή την χώρα! Και αυτό με λυπεί αφάνταστα....


Αυτές είναι περίπου οι σκόρπιες μου σκέψεις σήμερα....αν τις βγάλω όλες θα μπλοκάρει ο blogger οπότε γράφω ότι μου έρχεται πρώτο στο μυαλό.....


μην κάθεστε στον καναπέ...όλοι στους δρόμους μπαααας και....
Διαβάστε περισσότερα.....»

Πονάωωωω αλλά αντέχω...

Καλέ μην ανησυχείτε...είναι ο πόνος που έχουμε οι γυναίκες κάααθε μήνα! Δεν έχω κάτι να σας πω...όλα καλά και ήρεμα, η έμπνευση πάει περίπατο αυτό το καιρό...μόνο δουλειά και καμιά βόλτα με τον καλό μου...

Αυτή την στιγμή απολαμβάνω την βροχή και την μυρωδιά που βγάζει στο σαλόνι μου, με ένα ποτήρι φραπέ στο χέρι και το λάπτοπ αγκαλιά....μμμ μικρή απόλαυση

Ααα ξεκινήσαμε να βλέπουμε από την αρχή την σειρά HEROES και είναι κόλλημα...(είχαμε να κολλήσουμε έτσι από το LOST) οπότε κάθε βράδυ βλέπουμε 2-3-4...επεισόδια. 

Να σας ξαναπώ για το νέο μου blog Τρόπος ζωής όπου με ακολουθείτε στον αγώνα μου να αλλάξω διατροφή και να χάσω κιλά....άντε σας περιμένω λοιπόν και εκεί....

Αυτάααα...πάω να ξαπλώσω και να σας διαβάσω γιατί πονάωωω λέμεεεε! Συγνώμη που δεν βλέπετε σχόλια μου, αλλά ο παλιό - blogger δεν με αφήνει να σχολιάσω....:( Αλλά σας διαβάζω όλους ανελλιπώς....

Καλό ΣΚ και ελπίζω όχι βροχερό....
Διαβάστε περισσότερα.....»

Επιτέλους!!!

Καλημέρα Καλημέρα! Λέω επιτέλους όχι γιατί έχασα πολλά κιλά αλλά γιατί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αδιαθέτησα σήμερα το πρωί μετά από 15 μέρες πρήξιμο και ορμονικών διαταραχών! Αχ αυτές οι πολυκυστικές με ταλαιπωρούν αφάνταστα αν και όσο χάνω κιλά τόσο στρώνει και ο κύκλος μου. 

Σήμερα είναι και η μέρα ζυγίσματος. Μην περιμένετε συνταρακτικά αποτελέσματα, η καλή μου φίλη έδειχνε μόνο 500 γρ κάτω, δηλαδή είμαι στα 78 κιλά αλλά αυτό οφείλετε στο ότι είμαι πολύ πολύ πρησμένη από την περίοδο. Την διατροφή μου την έκανα κανονικά και συνεχίζω ακάθεκτη. Περιμένω από Δευτέρα να φανούν τα πραγματικά αποτελέσματα. 

Να σας δώσω και την χτεσινή και σημερινή διατροφή μου....

Πέμπτη

Πρωινό - Δεκατιανό: 1 ποτήρι γάλα 1,5 λιπαρά με μισό τοστ γαλοπούλα - κασέρι με λίγα λιπαρά στις 8 π.μ. και στις 11 π.μ. το υπόλοιπο τοστ με μισό ποτήρι χυμό ανάμικτο χωρίς ζάχαρη. 1 φραπέ με 1 κουταλιά ζάχαρη. 
Μεσημεριανό: 3 μικρά γεμιστά ορφανά (ξέρω έπρεπε να φάω 2 αλλά είναι η αδυναμία μου και η λαιμαργία μου μεγάλη λόγο περιόδου που περίμενα), 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, Ντοματοσαλάτα με ένα σπιρτόκουτο φέτα. 
Απογευματινό: 1 φραπέ με 1 κουταλιά ζάχαρη και 3 φράουλες
Βραδινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% με 1 κ.σ. κουάκερ και 1 κ.γ. μέλι

Παρασκευή

Πρωινό: 2 φρυγανιές με 1 φέτα γαλοπούλα βραστή και 1 φέτα κασέρι μίλνερ και 1 κ.γ. becel light
Δεκατιανό: 3 φράουλες και 1 φραπέ με 1 κουτάλακι ζάχαρη
Μεσημεριανό: 1 μικρό πιάτο φασολάκια λαδερά (λίγο λάδι όμως), 1 φέτα ψωμί ολική αλέσεως, ντοματοσαλάτα και ένα κομματάκι μικρό ανθότυρο ανάλατο. 
Απογευματινό: ίσως ένα γιαούρτι ή μια μπάρα δημητριακών ή κανένα φρούτο
Βραδινό: Μαρουλοσαλάτα με τόνο και 1 κ.γ. μαγιονέζα και μπόλικο ξύδι βαλσάμικο και 2 παξιμάδια μέσα

Νερό:  Τα πάω καλύτερα και εδώ επιτέλους, φτάνω σίγουρα το λιγότερο τα 2 λίτρα / ημέρα

Γυμναστική:  όχι πολλά πράγματα αυτή τη βδομάδα, μόνο λίγο περπάτημα γιατί πονάω πολύυυυυυυυ (αχ η κοιλίτσα μου...)
Διαβάστε περισσότερα.....»

Τι έφαγα από τη Δευτέρα εώς σήμερα...

Γεια σας !!! Εύχομαι να είστε όλοι καλά! Το πρόγραμμα καλά κρατεί...με μόνη εξαίρεση την Κυριακή που την έχω σαν free day και έτσι ξέφυγα λίγο. Το πρωί έφαγα μισή τυρόπιτα και μετά το φαγητό μια μπάλα παγωτό σοκολάτας με λίγο σιρόπι φράουλας. Το απόλαυσα όμως και αυτό μετράει, δεν θα σκάσουμε κιόλας!

Λοιπόν...έχουμε και λέμε! 

Δευτέρα

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα με 1 φρυγανιά με becel light και 1 κουταλάκι μέλι
Δεκατιανό: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: 1 κομμάτι κοτόπουλο ψητό, μισό σουτζουκάκι και ένα μεγάλο μπολ μαρουλοσαλάτα με ελάχιστο λάδι
Βραδινό: 1 γιαούρτι activia με γεύση φράουλα

Τρίτη

Πρωινό: 1 Ποτήρι γάλα και ένα φραπέ με ένα κουταλάκι ζάχαρη (έφυγα για δουλειά και δεν έφαγα)
Δεκατιανό: 1 τοστ με γαλοπούλα και κασέρι μίλνερ και ελάχιστο becel  light βούτυρο.
Μεσημεριανό: (κατά τις 6 το απόγευμα) Μια μερίδα κανονική πένες με λίγη σάλτσα κόκκινη και τόνο. (Θα σας πω την συνταγή ...τέλειο έγινε)
Βραδινό: 1 γιαούρτι 0% με ένα κουτάλι μούσλι. 

Τετάρτη

Πρωινό: Φραπέ με 1 κουταλιά ζάχαρη και μισό κουλούρι Θεσσαλονίκης
 (Δεκατιανό δεν είχα, ξύπνησα αργά)
Μεσημεριανό: Ομελέτα με 2 αυγά, 1 πιπεριά, λίγο φρέσκο κρεμμύδι και ένα κομματάκι σαν σπιρτόκουτο ανθότυρο ανάλατο, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι. (Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο...πολύ νόστιμο και αρκετά υγιεινό)
και ένα μεγάλο μπολ μαρουλοσαλάτα με ελάχιστο λάδι και πολύ λεμόνι.
Απογευματινό: 2 μικρά βερίκοκα
βραδινό: Κρέμα κουάκερ με μισή κούπα γάλα, 3 κουταλιές κουάκερ και ένα κουταλάκι μέλι. Τα βράζουμε για λίγο όλα μαζί και γίνεται μια ωραία κρέμα. (με βοηθάει πολύ με το θέμα τουαλέτα το κουάκερ και το τρώω πάντα βράδυ). 

Αυτάααα! Πως σας φαίνεται;;; ακούω απόψεις...τα πάω καλά από άποψη συνδυασμών και θερμίδες; παρασκευή έχουμε το καθιερωμένο μας ζύγισμα!
Άντε καλό σας βράδυ!






Διαβάστε περισσότερα.....»
 

Βραβείο

TrendyBlogAward

Top blogs